L’incendi dels Pirineus

, par  Teresa Dalmau , popularité : 12%

El nom de Pirineus prové del grec, derivat de Pyr, que vol dir foc. Aquest nom té el seu origen en una antiga llegenda que parla d’un terrible incendi que es va produir en aquesta serralada.

Diu la llegenda que hi va haver un temps, quan el mitològic Hèrcules anava pel món, que el foc va fer-se amo de les boscúries pirinenques. Es veu que va ser un foc tan terrible i devastador, que no sols va rostir i abrusar tot el que de viu hi havia, sinó que fins i tot va arribar a fondre roques. Els pobles quedaven colgats sota la riuada del magma de roques foses, i fins i tot a grans distàncies l’aire era dens i la calor insuportable. Enmig de la catàstrofe i atret per la gran fumera negra d’aquelles contrades, va arribar-hi un semi-déu grec, va sentir uns gemecs i va estendre els seus poderosos braços dins la gran foguera. Alla mateix va trobar la princesa Pirene, filla del rei Túbal, que abans de lliurar la seva ànima encara va tenir esma de narrar aquesta història :
— El meu pare era qui regnava a Ibèria quan tot el territori va ser envaït per un terrible monstre de très caps, el quai es deia Gerió. Aquest deforme i espantós gegant tricèfal li va prendre el ceptre de govern...

La noia va continuar el relat explicant com ella, per fugir de Gerió, esfereïda per la presència d’aquell mons­tre, va amagar-se a les boscúries pirinenques pensant estar ben protegida gràcies a la seva frondositat. Però Gerió, temorós que un dia no sortís per recuperar el cep­tre del seu pare, va decidir fer-la desaparèixer. Per això va calar foc a les muntanyes on s’havia amagat Pirene. Acomplert aquell terrible incendi, Gerió va retirar-se cap a Gades.

Després d’aquesta narració Pirene abans d’exhalar el darrer alè va lliurar, a l’heroi grec, les terres de la Península, que tan agressivament havia volgut fer-se seves Gerió. Hèrcules va voler fer un mausoleu a la princesa morta i va començar a apilar muntanyes i arrenglerar-les fins que van arribar a la mar.

Així es com avui veiem aquesta magnífica serralada i com els grecs ens van deixar la seva història.

Lèxic :

abrusar : Sotmetre a l’acció del foc.

colgats : Coberts totalment.

magma : Roques en estât de fusió i d’una temperatura molt elevada.

semi-déu : Personatge de la Grècia clàssica a qui s’atribuïen fets sobre-humans.

ceptre : Vareta simbòlica de la dignitat reial.

esfereïda : Molt espantada.

frondositat : Que hi ha molta vegetació.

Gades : Nom fenici de l’actual ciutat de Cadis.

mausoleu : Monument funerari.

Sites favoris Tous les sites

148 sites référencés dans ce secteur