El context de la novel.la / Le contexte du roman

, par  Teresa Dalmau, Vincent Boumaza , popularité : 10%

LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA

La Guerra Civil espanyola (17 de juliol de 1936-1 d’abril de 1939) va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d’esquerres, contra una part de l’exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l’Espanya del segle XX ja que el cop d’estat i la posterior guerra civil van representar la culminació de totes les contradiccions socials, polítiques i ideològiques que s’havien generat a la societat en el decurs dels decennis anteriors.

La guerra[2] es va iniciar amb una aixecament militar el 17 de juliol de 1936 a la guarnició de Melilla, que l’endemà es va estendre arreu de l’Estat. El president Santiago Casares va ser substituït per José Giral, qui va ordenar el repartiment d’armament entre la població civil, facilitant la derrota dels insurrectes als principals nuclis industrials, Madrid i les capitals mediterrànies, però el fracàs de la revolta va donar pas a una guerra llarga i sagnant.

Les tropes de l’exèrcit africà van creuar l’estret de Gibraltar i es van unir a les del general Queipo de Llano a Sevilla, i a la vegada, el seu ràpid avanç els va permetre contactar amb l’exèrcit del Nord, comandat pel general Mola. Durant el 1937 la guerra es va lliurar en tres fronts : l’intent franquista de conquerir Madrid[3] i el nord industrial, [4] mentre els republicans intentaven infructuosament dominar les principals ciutats de l’Aragó. [5]

El general Francisco Franco va llançar una ofensiva en el front d’Aragó el maig de 1938 per arribar al Mediterrani i dividir el territori dominat pels republicans, objectiu assolit amb la ocupació de Vinaròs el mes d’abril. La reacció republicana va ser una ofensiva sobre la línia de l’Ebre, que significà la campanya més llarga i sagnant de la guerra civil.[6] La batalla de l’Ebre va acabar amb la derrota de l’exèrcit republicà i va deixar el camí lliure per a l’ocupació franquista de Catalunya ; fet que va precipitar la fi de la guerra. Franco la va donar per acabada l’1 d’abril de 1939, tres dies després que el coronel Segismundo Casado lliurés Madrid.

Voir en ligne : La guerra civil espanyola

Sites favoris Tous les sites

148 sites référencés dans ce secteur

Brèves Toutes les brèves