Biografies

, par  Teresa Dalmau , popularité : 4%

ELS CAPS DE LA REVOLTA

Josep de Trinxeria

http://www.mediterranees.net/biographies/capeille/trinxeria.html

Josep de Trinxeria (Prats de Molló, 1630 - Barcelona, 1690) dirigí la revolta dels Angelets de la terra contraris al domini francès sobre la Catalunya Nord.
Va néixer en una família de paraires i es convertí en guerriller a causa de l’abús en l’impost de la sal i perquè era contrari al domini francès sobre el Rosselló, iniciat a partir del Tractat dels Pirineus el 1659 i provocat per la Guerra dels Segadors.

Josep de Trinxeria

Dirigí la Revolta dels Angelets i obtingué algunes victòries militars, com les captures de les ciutats d’Arles i Ceret, amb la qual va provocar l’entrada el 1673 d’una columna de l’exèrcit francès, format per 3.000 homes i 1.000 soldats a cavall, fins a l’altra banda de la nova frontera, i cremant la Jonquera com a represàlia.

Finalment l’exèrcit francès va acabar amb la rebel•lió derrotant l’ofensiva catalana el 1674 i capturant-ne els líders principals. Josep de Trinxeria va fugir i s’establí a Olot, tot i que es dóna per segur que morí a França, probablement el 1689, durant una nova incursió guerrillera.

El bandoler Rocaguinarda.

Joan Miquel Mestre de Vallestàvia

http://www.mediterranees.net/biographies/capeille/hereu.html

Joan Miquel Mestre de Vallestàvia (segle XVII) fou un pagès conegut com l’hereu Just de Vallestàvia, fou el comandant d’una partida de miquelets durant les revoltes dels Angelets de la Terra. Després d’haver mort un guàrdia a Calmella el 3 de setembre del 1669, un pagès de Céret l’11 d’octubre i un segon guàrdia a Fontcoberta l’11 de novembre, el 22 cremà un edifici. L’hereu Just es mostrà amb tanta imprudència que el 22 de gener del 1670 va ser capturat a la carretera de Camprodon pels francesos del batlle de Prats de Molló, que el dugueren a la ciutat. Els seus companys de revolta Josep de la Trinxeria i Damià Noel atacaren Prats de Molló per alliberar-lo. El governador, el batlle i la guarnició es feren forts a l’església ; aleshores, els angelets segrestaren la dona i els fills del governador i els bescanviaren per en Mestre. El 14 d’abril del 1671 el Consell condemnà a mort en Trinxeria, els seus lloctinents i els seus còmplices, i els angelets es refugiaren a l’altra banda de la frontera després d’haver pactat amb el govern espanyol, en guerra amb França.

Francesc de Sagarra

http://www.mediterranees.net/biographies/capeille/sagarre.html

El mapa interactiu per trobar els llocs

http://www.cg66.fr/81-les-communes.htm

Sites favoris Tous les sites

148 sites référencés dans ce secteur

Brèves Toutes les brèves